Warzywa i owoce to prawdziwa kopalnia witamin, enzymów i minerałów. Jedną z najlepszych form ich przyjmowania jest świeżo wyciśnięty sok. Warto wiedzieć jak go przygotować i pić by przyniósł jak najwięcej korzyści.
Świeżo wyciskane soki to maksymalnie skupiona dawka wszystkiego co najlepsze w warzywach i owocach. Nawet najzdrowsze rzeczy mogą jednak nie zadziałać w pełni (a czasem nawet zaszkodzić!) jeśli nie wiemy jak z nich korzystać. Oto kilka dobrych rad, które pomogą Ci w pełnym czerpaniu z dobrodziejstw świeżo wyciskanych soków:
1) Przygotuj sok tuż przed spożyciem
W odróżnieniu od pasteryzowanych napojów ze sklepowych półek, świeżo wyciskane soki powinno się pić niedługo po ich przygotowaniu. Stosując się do tej porady zachowasz nie tylko wyjątkowy, świeży smak, ale również maksimum wartości odżywczych. Jeżeli nie masz możliwości wypicia soku od razu, możesz go przechować 1-2 dni w lodówce (najlepiej w
zamkniętej butelce).
2) Używaj zbilansowanych składników
Tak jak przy dobieraniu diety, odpowiednia równowaga składników do wyciskania jest bardzo ważna. Szczególnie uważaj na zawartość cukru w owocach o wysokim indeksie glikemicznym. Rzeczy słodkie najlepiej mieszać z warzywami, by sok był właściwie wyważony i dostarczał szerokiej gamy witamin i minerałów bez negatywnych skutków ubocznych.

3) Pij z umiarem
Pamiętaj, że świeżo wyciskany sok to przede wszystkim uzupełnienie zdrowej diety i codziennego picia wody a nie ich zamiennik. Nawet zdrowe witaminy mogą nam zaszkodzić jeżeli przyjmiemy ich zbyt dużo. Jednorazowa porcja ok. 250 ml soku to odpowiednia dawka dla przeciętnego człowieka.
4) Pij powoli
Gdy doskwiera pragnienie często możemy mieć pokusę picia “duszkiem”. By w pełni wykorzystać dobro zawarte w świeżym soku należy go pić bez pośpiechu, niewielkimi łykami. W ten sposób nie tylko mocniej odczujesz smak napoju ale również pomożesz organizmowi w lepszym jego strawieniu.
5) Odpowiednio dobieraj porę
By regularne picie soków przynosiło maksimum korzyści, powinno być dostosowane do pór spożywania posiłków. Dobry czas to ok. 30-40 minut przed posiłkiem lub w czasie dłuższej przerwy między np. śniadaniem i obiadem. Sok pity na w miarę pusty żołądek szybciej przeniknie do twojego organizmu i efektywniej dostarczy Ci potrzebnej energii.
Potrzebujesz więcej porad? Przeczytaj książki naszej ekspertki: