Lato to prawdziwe bogactwo warzyw i owoców. Sezon na niektóre z nich jest niezmiernie krótki, warto więc skorzystać z ich dobrodziejstw. Jeżeli zależy Ci na pełnym wykorzystaniu tego co w naturze najlepsze, nie ma lepszego sposobu niż świeżo wyciskane soki.

 

19Soki w porównaniu z surowymi warzywami czy owocami są zdecydowanie szybciej przyswajane oraz zawierają większą koncentrację witamin. Świeży sok lubi chyba każdy, ale po które składniki najlepiej sięgać latem?

Świeże zioła i warzywa liściaste pojawiające się w czasie wakacji to m.in. szpinak, natka pietruszki czy botwinka

Latem polecamy też popularne warzywa takie jak polne pomidory, ogórki, marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, młodą kapustę czy kalarepkę.

Pamiętajmy by wykorzystać również sezonowe owoce takie jak: truskawki, porzeczki, wiśnie, winogrona lub aronię.

Idealnym sokowym połączeniem tych składników jest warzywna baza z dodatkiem owoców do smaku lub odrobiną zdrowej zieleniny. Nasze wakacyjne propozycje:

Sok pomidorowo–winogronowy (z czerwonych winogron bez pestek) idealny jako źródło antyoksydantów, chroni serce i wspomaga krążenie.

Sok orzeźwiający z ogórka, selera naciowego i natki pietruszkiw sam raz na letnie upały, wspaniale drenuje i pobudza oczyszczanie organizmu oraz likwiduje obrzęki i działa moczopędnie.

Sok z botwinki i marchewki z dodatkiem jabłka i kilku kropli oliwy – wspaniały na piękną letnią opaleniznę. Zawartość kwasu foliowego oraz witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza. Dodatek oliwy wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Sok ze szpinaku, kalarepki i ogórka z jabłkiem, melonem i limonką– duża dawka chlorofilu wspomoże detoksykację wątroby i oczyści organizm.

Sok z pietruszki, jabłka i białych winogron z dodatkiem limonki – idealny na usprawnienie metabolizmu, wspomaga prace układu limfatycznego oraz pracę nerek.

Sok z kapusty i jabłek łagodzi bóle żołądka i wspomaga gojenie się ran oraz walkę z wrzodami.

main_wyciskarki_320x356_v2

 

Większość z tych połączeń jest możliwa do uzyskania jedynie domową metodą, dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt do wyciskania soków. Wolnoobrotowa wyciskarka ślimakowa o odpowiedniej mocy to idealne narzędzie do tego celu. W wyborze marki i modelu warto zwrócić uwagę na możliwości wyciskania liściastych i włóknistych składników, z których często trudniej jest uzyskać sok.