Masz pytania z dziedziny zdrowego odżywiania? Zastanawiasz się jakie warzywa lub owoce najlepiej zaspokoją Twoje potrzeby? Nasz ekspert rozwieje Twoje wątpliwości!

 

Dzisiejsze pytanie pochodzi od Pani Ewy, która szuka sposobu na walkę z łuszczycą 14-letniego dziecka.
Łuszczyca to oznaka problemów z układem odpornościowym. Przy tego typu problemach polecane są przede wszystkim produkty wzmacniające nasz układ immunologiczny.

Surowe warzywa i owoce bez skrobi – skupiajmy się na tych zielonych, unikając bananów czy ziemniaków, które zawierają dużo skrobi
Białe mięso z indyka lub ryb – ograniczają tłuszcze zwierzęce, które zakwaszają organizm

Jeżeli chcemy walczyć z łuszczycą za pomocą soków, powinniśmy je opierać na:
szpinaku, pokrzywie, jarmużu, natce pietruszki, ogórku (warzywa zielone)
ananasie, grapefruicie, porzeczkach (brak skrobi i dużo witaminy c)

Oprócz tego co warto przyjmować należy również wrócić uwagę na rzeczy, które powinniśmy ograniczać lub wyeliminować z naszej diety:

Mleko i produkty mleczne – maksymalnie je ograniczamy, ponieważ nasz organizm w stanie niskiej odporności nie posiada enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia mleka
Skrobia – działa silnie zakwaszająco na nasz organizm i mogą być trudne do przetrawienia
Produkty zawierające mąkę – pieczywo, makarony i ciasta
Kawa, alkohol, papierosy – mocno zakwaszają organizm i hamują przemianę materii

Przesyłajcie swoje pytania na adres ekspert@lepszesoki.pl. Będziemy na nie regularnie odpowiadać w kolejnych odsłonach tej rubryki.