Odporność organizmu w okresie jesienno-zimowym jest wystawiona na szczególną próbę. Zimne, mokre i wietrzne dni mogą każdego z nas wytrącić z równowagi. Warto więc w tym okresie zadbać o zdrowie korzystając z naturalnych “wzmacniaczy” w postaci warzyw i owoców.

Na pewno czasem zastanawiasz się dlaczego niektórzy z Twojego otoczenia chorują częściej niż inni? Czynników na to wpływających jest oczywiście mnóstwo ale jednym z nich może być fakt, że część z nas skupia się wyłącznie na zwalczaniu chorób a poświęca zbyt mało czasu na budowaniu zdrowia. By nasze ciało skutecznie poradziło sobie z atakami wirusów i bakterii musimy odpowiednio o nie zadbać przed przeziębieniem a nie dopiero w jego trakcie.

Co na odporność?

Jest kilka składników odżywczych, które są szczególnie ważne dla wzmocnienia naszego organizmu:

witamina C – przyjmowana regularnie, znacząco zmniejsza ryzyko przeziębień i wspomaga układ krwionośny

witamina E – silny przeciwutleniacz zapobiegający uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki

cynk – jego niedobór może zwiększyć zagrożenie infekcji oraz kłopoty z koncentracją i ogólne zmęczenie

żelazo – odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wirusów i bakterii i wspomaga pracę układu nerwowego

magnez – podstawowy minerał w procesie przemiany materii, którego prawidłowy przebieg ma bardzo pozytywny wpływ na naszą odporność

Natura lepsza niż tabletki

zdjecie-3Sklepowe oraz aptekarskie półki wręcz uginają się od różnego rodzaju środków, które mają nam w tym pomóc. Suplementy diety, profilaktyczne leki przeciw przeziębieniom czy witaminy w formie tabletek to popularne rozwiązania, z których korzystają miliony Polaków. Warto jednak czasem sięgnąć po naturalną alternatywę. Świeże warzywa i owoce to kopalnia witamin, minerałów i enzymów dodających energii i wspomagających układ odpornościowy.

Pij warzywa i owoce!

zdjecie-4

Warzywna sałatka do obiadu czy surowe owoce jako przekąska to dobry początek. Jest jednak lepszy sposób na wyciśnięcie z natury tego co najlepsze: świeże, domowe soki. Płynna postać warzyw i owoców powoduje, że nasz organizm przyswaja je znacznie szybciej i efektywniej. Sok z miąższem absorbujemy aż w 70% i to już po 15-20 minutach. Dla porównania na przyjęcie surowych składników potrzebujemy ponad 4 godziny a ich skuteczność to zaledwie 20%.

Z jakiego sprzętu korzystać?

main_wyciskarki_320x356_v2

Na rynku dostępne są przeróżne maszyny: od prostych sokowirówek i sokowników po potężne blendery o wysokiej mocy. Najbardziej efektywną metodą uzyskania bogatego w składniki odżywcze soku jest jednak jego wyciskanie. Idealną maszyną do tego zadania jest wyciskarka wolnoobrotowa, która miażdży składniki metodą na zimno, zachowując maksymalnie dużo witamin, minerałów i enzymów. Jedną z jej największych zalet jest możliwość mieszania owoców z warzywami (również liściastymi!) co pozwala na uzyskanie soków pysznych i zdrowych zarazem.

 

6 przepisów na wzmaciające soki:

Zielony szpinak

SŁODKO-KWAŚNY JARMUŻ

Jarmuż – 200g
Jabłko – 150g
Marchew – 150g
Cytryna – 30g

Bogaty w: witaminę K, A i C kwas foliowy oraz wapń

SŁODKI SZPINAK

Jabłko – 200g
Ananas – 150g
Szpinak – 100 g

Bogaty w: witaminę C, żelazo, potas, beta-karoten oraz luteinę

ROZGRZEWAJĄCA POMARAŃCZA

Pomarańcza – 300g
Banan – 100g
Mango – 40g
Imbir – 10g

Bogaty w: witaminę C, potas oraz beta-karoteny

CZERWONA WITAMINA

Rzodkiewka – 300g
Pomidor – 180g
Marchew – 150g
Cytryna – 30g

Bogaty w: witaminę C, witaminę E, beta-karoten oraz potas

BEST SELER

Seler naciowy – 300g
Gruszka – 180g
Natka Pietruszki – 50g

Bogaty w: witaminę E, żelazo oraz kwas foliowy

 

KIWI MAX

Kiwi – 350g
Jabłko – 150g
Szpinak – 30g

Bogaty w: witaminę C, wapń, żelazo oraz kwas foliowy

Przeczytaj więcej w książkach naszej ekspertki: