Ananas to słodki, soczysty, tropikalny owoc, który często kupujemy w puszkach. Wrzesień jest dobrą porą by spróbować go w świeżej formie (oczywiście najlepiej w postaci soku :)).

 

Ananas jest prawdziwą gwiazdą wśród owoców. Wszystko dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych oraz grupie enzymów o właściwościach leczniczych.

Bromelina wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe dzięki hamowaniu procesów syntezy prostaglandyn pozapalnych. Goi bóle stawów i ma szczególne znaczenie w diecie sportowców oraz osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zapobiega też obrzękom i działa diuretycznie (moczopędnie).

Dzięki temu, że ananas to źródło manganu, miedzi i żelaza , wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie.

Idealnie nadaje się jako jeden ze składników soku wykonanego w wyciskarce. Świetny w czasie diety oczyszczającej oraz jeśli doskwieraj nam obrzęki.


Sok ananasowy z mango i brzoskwinią

3 duże plastry ananasa
1 duże mango
1 wydrylowana brzoskwinia

 

Dodatek mango to witaminy A i E, korzystnie wpływające na zdrowie oczu oraz dobrą kondycję skór. Słodkość głównych składników można złamać dodając cytrynę lub limonkę

 


Sok ananasowo-pomarańczowy z dodatkiem kokosa

3 duże plastry ananasa
2 obrane pomarańcze
miąższ z jednego świeżego kokosa

Oprócz mnóstwa witaminy C dostarczysz organizmowi również zawartego w kokosie cynku oraz kwasu laurynowego.


 

 

Przeczytaj więcej w książkach naszej ekspertki: