Ananas to słodki, soczysty, tropikalny owoc, który często kupujemy w puszkach. Wrzesień jest dobrą porą by spróbować go w świeżej formie (oczywiście najlepiej w postaci soku :)).
Ananas jest prawdziwą gwiazdą wśród owoców. Wszystko dzięki zawartości witamin, minerałów, kwasów owocowych oraz grupie enzymów o właściwościach leczniczych.
Bromelina wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe dzięki hamowaniu procesów syntezy prostaglandyn pozapalnych. Goi bóle stawów i ma szczególne znaczenie w diecie sportowców oraz osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zapobiega też obrzękom i działa diuretycznie (moczopędnie).
Dzięki temu, że ananas to źródło manganu, miedzi i żelaza , wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie.
Idealnie nadaje się jako jeden ze składników soku wykonanego w wyciskarce. Świetny w czasie diety oczyszczającej oraz jeśli doskwieraj nam obrzęki.
Sok ananasowy z mango i brzoskwinią
3 duże plastry ananasa
1 duże mango
1 wydrylowana brzoskwinia
Dodatek mango to witaminy A i E, korzystnie wpływające na zdrowie oczu oraz dobrą kondycję skór. Słodkość głównych składników można złamać dodając cytrynę lub limonkę
Sok ananasowo-pomarańczowy z dodatkiem kokosa
3 duże plastry ananasa
2 obrane pomarańcze
miąższ z jednego świeżego kokosa
Oprócz mnóstwa witaminy C dostarczysz organizmowi również zawartego w kokosie cynku oraz kwasu laurynowego.
Przeczytaj więcej w książkach naszej ekspertki: