W cyklu owoce i warzywa miesiąca będziemy Wam regularnie przybliżać sezonowe produkty, z których warto korzystać ze względu na ich liczne zalety dla naszego zdrowia. Dzisiaj pyszny i wybitnie sezonowy owoc: malina
Malina oprócz wielu witamin zawiera cenne minerały tj. żelazo wspomagające leczenie anemii czy wapń wspierający walkę z osteoporozą. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga leczenie nerek oraz regulują gospodarkę wodno- elektrolitową. Hamuje rozwój patogennych bakterii jelitowych oraz jest polecana w łagodzeniu bólu miesiączkowego przez rozkurcz mięśni gładkich.
Malina wspaniale wspomaga również układ immunologiczny dzięki obecności kwasu elagowego – silnego antyoksydantu , który według najnowszych badan posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Specyficzna natura malin powoduje, że nadają się one nie tylko do soków, ale również do domowych koktajli oraz sorbetów. Spróbuj jednej z naszych propozycji:
Sok z czerwonych, letnich owoców
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki żurawiny
1 szklanka truskawek
pół gruszki
Truskawki oddzielić od szypułek. Gruszkę wystarczy przekroić (możemy ją wrzucać razem z ogryzkiem).
Koktajl malinowo-brzoskwniowy
3 duże brzoskwinie
100 g malin
świeża mięta- 5 listków
1 limonka bez skórki
Z owoców brzoskwini i limonki wyjąć pestki. Wszystkie owoce wrzucać kolejno do otworu wyciskarki z przystawką do koktajli
Sorbet malinowo – borówkowy
1 banan zamrożony
300 g malin
300 g borówek
1 szklanka gęstego mleczka kokosowego z puszki
Banana podzielić na cząstki, wymieszać z gęstą masą mleczka koksowego i owocami – wszystkie składniki wrzucać porcjami do wyciskarki z przystawką do lodów.