Kolejna odsłona, przybliżająca sezonowe produkty tym razem skupia się na bardzo popularnym w Polsce warzywie: pomidorach

 

1Nie ma nic smaczniejszego niż piękne, dojrzałe słońcem sierpniowe, polne pomidory. To najlepszy czas żeby się nimi nacieszyć.  Oprócz obłędnego smaku wyróżniają się spośród innych warzyw niezwykle cennymi wartościami odżywczymi.

Na szczególna uwagę zasługuje przeciwnowotworowy, naturalny, czerwony barwnik likopen, który opóźnia procesy starzenia i neutralizuje wolne rodniki. Ponadto likopen zwalcza szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie UV dlatego latem warto jeść pomidory aby zachować zdrową opaleniznę.

Pomidory są szczególnie polecane osobom z wysokim cholesterolem i trójglicerydami. Wpływają korzystnie na serce oraz wspomagają układ moczowy, działają moczopędnie i obniżają ciśnienie krwi.

W pomidorach znajdziesz też dość dużą dawkę witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, które skutecznie wspomagają układ pokarmowy. Dwa świeże, duże pomidory zjadane codziennie lub co drugi dzień skutecznie zaspokajają zapotrzebowanie naszego organizmu na te cenne substancje.


1

Sok pomidorowo-selerowy

5 pomidorów
1 łodyga selera
(ewentualnie 1-2 jabłka)

Warzywny smak tak przygotowanego soku nie każdemu może przypaść do gustu. Dodatek jabłek skutecznie zaradzi temu problemowi.

 

 


Domowy przecier pomidorowy

1 kg pomidorów
3 duże czerwone papryki
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku

Z podanych składników wyciskamy sok. Najlepiej na zimno, przy zachowaniu niskich obrotów wyciskarki.
Do tak przygotowanej bazy dodajemy zeszkloną na oliwie i dobrze doprawioną cebulkę oraz 1 łyżkę ziół prowansalskich. Całość należy zagotować i wlać na gorąco do szklanych butelek w celu pasteryzacji