Imbir w soku, tak czy nie?

2022-12-16
Imbir w soku, tak czy nie?

Imbir od wieków miał szerokie zastosowanie w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Ta aromatyczna przyprawa używana w postaci surowej lub suszonej może być wartościowym składnikiem wielu orientalnych dań lub rozgrzewającym dodatkiem do herbaty. To także nieocenione domowe remedium na nudności, bóle brzucha i wzmocnienie odporności. Niektórzy przyjmują nawet suplementy imbirowe w celu łagodzenia objawów infekcji. Imbirowi zdecydowanie można przypisać imponujące właściwości dla zdrowia. Wszystko za sprawą ogromnej zawartości związków bioaktywnych, które stanowią silne wsparcie dla układu odpornościowego organizmu. Imbir można stosować na wiele sposobów, ale czy można wyciskać z niego sok i spożywać silnie skoncentrowany napój imbirowy z korzyścią dla zdrowia? Odpowiadamy!

Czy można spożywać sok z imbiru?

Zdecydowanie tak! Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania świeżo wyciskanego soku z imbiru. Picie tzw. shotów imbirowych stało się nawet w ostatnich latach niezwykle popularne w środowisku wellness. Co ciekawe, eliksiry imbirowe to nie żadna nowość, bo były stosowane już w czasach starożytnych w celu likwidowania różnych dolegliwości. Co warto wiedzieć, zanim zaczniesz wyciskać sok z imbiru za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej? Smak soku z tej rośliny jest mocny, ostry, cierpki, ale też bardzo orzeźwiający i rozgrzewający. Jeśli nie lubisz dodatku imbiru w potrawach, to niestety z sokiem tym bardziej możesz się nie polubić. Warto jednak sprawdzić reakcję swojego organizmu i spróbować wypić niewielką ilość soku z imbiru zmieszanego z sokiem wyciśniętym z ulubionych owoców. Wiedz, że regularne spożywanie napojów z dodatkiem imbiru może przynieść Ci wiele pozytywnych efektów zdrowotnych.

 

Na końcu tego artykułu zamieściliśmy dla Ciebie kilka przepisów na soki imbirowe, które możesz wypróbować w swojej kuchni. Najpierw jednak poznaj 10 powodów, dla których warto włączyć soki imbirowe do swojej diety!

10 korzyści picia soku z imbiru

1. Sok z imbiru zawiera gingerol o silnych właściwościach antyoksydacyjnych

Gingerol to główny składnik aktywny obecny w korzeniu imbiru. To właśnie temu związkowi roślina zawdzięcza swój charakterystyczny ostry smak. Badania naukowe dowodzą, że gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny i skutecznie usuwa wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

2. Sok z imbiru skutecznie zwalcza nudności i łagodzi bóle brzucha

Imbir może pomóc w łagodzeniu nudności i wymiotów. Polecany jest kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na uporczywe migreny lub chorobę lokomocyjną, a także pacjentom onkologicznym poddanym leczeniu chemioterapeutycznemu. Imbir pomaga także w procesach trawiennych. Usuwa niestrawność i zaparcia oraz przyspiesza przemianę materii.

 

3. Sok z imbiru wspomaga odporność organizmu

Gingerol, bioaktywny związek znajdujący się w surowym imbirze, mobilizuje układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz łagodzi objawy przeziębienia lub grypy takie, jak ból gardła czy kaszel. Może być także skuteczny w obniżaniu gorączki.

4. Sok z imbiru łagodzi objawy PMS

Ból menstruacyjny to częsty objaw cyklu kobiecego, ale włączenie soku z imbiru do diety może sprawić, że będzie on mniej dokuczliwy. Spożywanie soku z imbiru podczas pierwszych trzech dni cyklu menstruacyjnego pomaga złagodzić ból oraz zniwelować wzdęcia, które także często występują przy PMS.

5. Sok z imbiru to naturalny środek przeciwbólowy

Imbir może być doskonałym substytutem leków przeciwbólowych dostępnych w aptece bez recepty. Badania naukowe sugerują nawet, że skuteczność ibuprofenu i imbiru jest na bardzo zbliżonym poziomie. Gingreole działają przeciwzapalnie i eliminują z organizmu przyczynę bólu, związaną np. z zapaleniem stawów. Osobom cierpiącym na artretyzm często poleca się leki bazujące na ekstrakcie z imbiru w celu złagodzenia nieprzyjemnych objawów. Imbir skutecznie łagodzi też bóle głowy, nawet te związane z uporczywymi migrenami.

6. Sok z imbiru zapobiega chorobom krążenia

Sok z imbiru rozrzedza krew, co jest korzystne w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, a tym samym obniża możliwość wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Regularne picie soku z imbiru reguluje także ciśnienie krwi i przywraca odpowiedni poziom cholesterolu, co pozwala sercu utrzymać najwyższą wydajność.

7. Sok z imbiru poprawia funkcjonowanie mózgu

Przewlekłe zmiany zapalne oraz nagromadzenie toksyn w organizmie z czasem mogą przyczynić się do powstania zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu i powodować osłabienie tego organu. Skutkuje to niedomaganiem funkcji poznawczych, problemami ze zdrowiem psychicznym lub chorobą Alzheimera. Imbir zmniejsza stany zapalne i chroni mózg przed działaniem wolnych rodników, przez co poprawia funkcjonowanie pamięci i wzmaga koncentrację. Sok z imbiru podnosi także poziom dopaminy i serotoniny, aby skutecznie przeciwdziałać chorobom psychicznym takim jak, depresja, czy lęki.

8. Sok imbirowy pomaga schudnąć

Imbir to prawdziwy superfood, jeśli chodzi o odchudzanie. Wiele badań wykazało, że korzeń ten ma wręcz niezwykły wpływ na utratę wagi. To naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy, który likwiduje szkodliwe bakterie w jelitach, pomaga zapobiegać gromadzeniu się toksyn i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Wyrobienie w sobie zdrowego nawyku częstego picia soku z dodatkiem imbiru może nawet pomóc w ustawieniu organizmu na proces spalania kalorii. Imbir w połączeniu z cytryną tworzy idealną kombinację wspomagającą odchudzanie. Te dwa składniki wypite w jednym soku oczyszczają przewód pokarmowy i regulują przemianę materii.

9. Sok z imbiru dla idealnej skóry

Przeciwutleniacze zawarte w soku imbirowym chronią skórę przed promieniami UV i spowalniają rozpad kolagenu, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i jest bardziej napięta. Właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne łagodzą objawy trądziku i mogą pomóc w gojeniu blizn i podrażnionej skóry.

10. Sok z imbiru zwalcza alergie

Badania wykazały, że regularne spożywanie imbiru może zapobiegać objawom alergicznego nieżytu nosa i łagodzić kaszel alergiczny. Imbir jest również stosowany w terapiach ziołowych skierowanych na likwidowanie objawów astmy.

Jak zrobić sok imbirowy w domu?

Lokale gastronomiczne oferujące świeżo wyciskane soki i smoothie proponują różne rodzaje shotów imbirowych, w tym niektóre z unikalnymi składnikami takimi, jak spirulina czy pieprz cayenne. Gotowe shoty imbirowe można kupić również w specjalistycznych sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością. Dość łatwo jest jednak zrobić własny, świeży sok imbirowy w zaciszu własnej kuchni za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Korzeń imbiru dostępny jest niemal w każdym markecie i warzywniaku. Aby wycisnąć z niego sok, wystarczy dokładnie umyć imbir, obrać go ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez wyciskarkę. Poznaj przepisy na nasze ulubione soki imbirowe!

Przepisy na proste i pyszne soki z imbirem

Shot imbirowy

Ten napój stawia na nogi lepiej niż kawa. W dodatku jest bardzo zdrowy i sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

 

Składniki:

  • 20 g korzenia imbiru

  • 6 dojrzałych cytryn

 

Z tych proporcji powinieneś otrzymać ok. 250 ml soku, czyli 1 szklankę. Wypijaj dziennie 30-50 ml shota, a resztę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli chcesz wzmocnić rozgrzewające i pobudzające trawienie właściwości soku, możesz dodać do niego szczyptę cynamonu lub pieprzu cayenne.

Korzenny ananas

Ten sok to fuzja smaków! Pikantny, ale jednocześnie słodki i orzeźwiający. Koniecznie spróbuj!

 

 

Składniki:

  • ½ świeżego ananasa

  • 1 limonka

  • 20 g korzenia imbiru

  • 1 garść świeżych listków mięty

 

Ostra marchewka

Imbir do marchewki pasuje idealnie, a w kompozycji z jabłkiem tworzy bardzo wyważone połączenie, które powinno zasmakować nawet tym, którzy nie przepadają za smakiem imbiru.

 

Składniki:

  • 5 dorodnych marchewek

  • 3 duże jabłka

  • 10 g imbiru

  • szczypta kurkumy

Pikantna pomarańcza

To świąteczne połączenie smaków może sprawić wiele przyjemności w mroźny, zimowy wieczór, a w dodatku będzie doskonałym boosterem dla Twojej odporności.

 

Składniki:

  • 3 pomarańcze

  • 3 mandarynki

  • 20 g imbiru

  • szczypta cynamonu

pixel