Jak i gdzie kupować warzywa i owoce do soków?
Włączenie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych do codziennej diety niesie za sobą mnóstwo korzyści i jest skutecznym sposobem na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia. Jeśli dysponujesz własnym ogródkiem lub masz to szczęście, że w pobliżu Twojego domu znajduje się aktywne targowisko, to nie musisz tak bardzo martwić się o pozyskiwanie wysokiej jakości składników do swoich soków. Jeżeli chcesz wyciskać zdrowe soki codziennie, ale z kolei mieszkasz pośród betonowej dżungli, a w zasięgu Twojej ręki są jedynie owoce i warzywa z pobliskich supermarketów, to i tak warto wdrożyć w swoje życie nawyk regularnego picia soków i spożywania ich jak najczęściej. W tym artykule podpowiemy Ci, w jaki sposób wybierać dobrej jakości warzywa i owoce do swoich soków, gdzie najlepiej je kupować i czym kierować się podczas dokonywania sokowych zakupów.
Które owoce i warzywa są najzdrowsze?
W odpowiedzi na to pytanie nie mamy zamiaru wskazywać, które konkretnie gatunki i odmiany owoców lub warzyw są najzdrowsze. Dla nas oczywistym jest, że jedzenie wszystkich świeżych produktów działa z korzyścią dla zdrowia i po prostu warto je jeść lub wyciskać z nich soki ze względu na wysoką wartość odżywczą i bogactwo antyoksydantów.
Chcemy za to przyjrzeć się bliżej jakości oferowanych owoców i warzyw, które są dostępne na rynku zakupowym. Jakie więc produkty będą najzdrowsze? Przede wszystkim te, które są uprawiane metodami naturalnymi i dojrzewają na słońcu, a w ich uprawie nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, chemicznych oprysków, czy modyfikacji genetycznych. Czy to jest realne?
Owoce i warzywa z przydomowego ogródka
Hodowanie własnych warzyw i owoców w ogrodzie lub na działce daje Ci 100% gwarancji ich jakości. Możesz mieć całkowitą kontrolę nad swoją uprawą od przygotowania grządki i zasiania ziarna aż po zbieranie plonów. To Ty decydujesz, czym traktujesz swoje rośliny, jakich preparatów, nawozów i środków ochrony roślin używasz, aby uzyskać obfite i zdrowe zbiory.
Jeśli masz więc własny kawałek ziemi, warto zapoznać się z podstawową wiedzą na temat uprawy roślin i zagospodarować przestrzeń pod siew. A jakie warzywa i owoce do soków możesz uprawiać we własnym ogrodzie? Sałatę, jarmuż, szpinak, buraka ćwikłowego, marchew, pietruszkę, pomidory, cukinię, dynię, kapustę, ogórki, paprykę, selera naciowego, truskawki, porzeczki, poziomki, agrest, maliny, borówkę, morele, śliwki, jabłka, wiśnie i czereśnie. Zainwestowanie w całoroczną szklarnię pozwoli Ci dodatkowo hodować niektóre odmiany owoców i warzyw nawet przez cały rok.
Jeżeli nie masz czasu, ani ochoty samodzielnie zajmować się uprawami, być może Twojemu sąsiadowi właśnie obrodziły jabłonie lub śliwy i chętnie podzieli się z Tobą swoimi zbiorami. Warto też rozejrzeć się, czy w okolicy nie ma jakiś sadów lub lokalnych upraw, skąd mógłbyś pozyskać owoce i warzywa do swoich soków.
Osoby, które mieszkają w bloku, ale dysponują własnym balkonem lub tarasem także mogą hodować własne warzywa i owoce. Na balkonie świetnie dadzą sobie radę zioła, sałata, natka pietruszki, szpinak, małe odmiany pomidorów, papryka, truskawki lub poziomki.
Jeżeli nie posiadasz ogrodu ani balkonu, to coraz powszechniejsze w Polsce stają się także nowoczesne systemy hydroponiczne, które pozwalają uprawiać dowolne rośliny w domu lub w mieszkaniu bez wykorzystania gleby. Warto zainteresować się tym tematem i zweryfikować, czy taka metoda pozyskiwania warzyw i owoców do soków jest dla Ciebie.
Kupuj owoce i warzywa na lokalnym rynku
Jeśli nie jesteś zainteresowany samodzielną uprawą roślin, to nic straconego. Dobrej jakości owoce i warzywa możesz dostać na lokalnych targowiskach, gdzie jeden lub kilka razy w tygodniu zjeżdżają się rolnicy z okolicznych wsi, aby sprzedawać swoje zbiory.
Na takim rynku możesz dostać dosłownie wszystko, na co obecnie jest sezon i to często w dużo atrakcyjniejszych cenach niż w marketach. Wybór odpowiednich produktów na stoiskach wymaga jednak nieco doświadczenia. Nie wszyscy sprzedawcy to rolnicy sprzedający produkty z własnych upraw. Część z nich skupuje warzyw i owoce w hurtowniach i na giełdach warzywnych, więc pochodzenie tych roślin często nie jest znane. Warto więc rozmawiać ze sprzedawcami, dopytywać o szczegóły i metody uprawy oraz zwracać uwagę na zakres oraz jakość towarów. Jeżeli ktoś ma w sprzedaży cały asortyment owoców i warzyw, jak w warzywniaku, może to oznaczać, że są to produkty nabyte gdzie indziej. Kupuj od sprzedawców, którzy oferują rośliny zgodne z panującym sezonem i którzy otwarcie rozmawiają na temat swojego towaru. Z czasem znajdziesz swoje ulubione stoiska, gdzie będziesz mógł stale zaopatrywać się w owoce i warzywa do soków.
Co jest jeszcze fajnego w robieniu zakupów na targowisku? To, że kupując większe ilości owoców i warzyw, zawsze możesz się targować i jest to nawet mile widziane. Z kolei produkty nieidealne z wyglądu lub po prostu zbyt dojrzałe, ale nadal nadające się do soków, nabędziesz praktycznie za bezcen. Rolnikom zależy, aby ich towar się nie zmarnował, więc chętnie schodzą z ceny. I jeszcze jedna zaleta robienia zakupów na rynkach. Spacer na świeżym powietrzu i kontakty społeczne - zaliczone.
Owoce i warzywa z supermarketów - nie taki diabeł straszny
Prawdą jest, że owoce i warzywa dostępne w supermarketach najczęściej pochodzą z masowych produkcji, gdzie nie zawsze stosowane są naturalne metody upraw. Mogą być one traktowane sztucznymi nawozami i chemicznymi środkami ochrony roślin, a po zbiorze woskowane woskiem szelak czy woskiem carnauba tak, jak się to dzieje w przypadku jabłek, pomarańczy, czy cytryn. Zdarza się również, że sklepowe warzywa i owoce są pozbawione smaku, koloru i zapachu, ponieważ nie dojrzewają na słońcu, a w warunkach szklarniowych.
Czy w takim razie produkty z marketu to samo zło? Absolutnie nie! Żywność w Polsce poddawana jest regularnym kontrolom na przykład pod kątem zanieczyszczeń pestycydami. Badania przeprowadzone w 2016 roku przez Instytut Ochrony Roślin w Rzeszowie obejmują kilkaset próbek warzyw i owoców, a także innych roślin uprawianych w centralnej i południowo-wschodniej Polsce, które trafiają do supermarketów. Wykazały one, że jedynie około 30% z nich miało pozostałości środków ochrony roślin, najczęściej substancji grzybobójczych. Około 2% zawierało ilości przekraczające dopuszczalne normy. Produktami, w których wykryto najwięcej pestycydów, były: agrest, jabłka, maliny, porzeczki i pomidory. Uważamy, że mimo potencjalnie szkodliwej chemii znajdującej się w sklepowych warzywach i owocach, to jednak nie warto z nich rezygnować.
W dodatku nowoczesne technologie, które są coraz powszechniej stosowane w polskich uprawach ograniczają lub całkowicie eliminują stosowanie środków ochrony roślin. Jest tak na przykład w przypadku upraw hydroponicznych, o których pisaliśmy powyżej. Coraz częściej w supermarketach są też dostępne warzywa i owoce bio pochodzące z upraw organicznych.
Spożywanie soków, a co za tym idzie dostarczanie sobie potężnej dawki substancji odżywczych zawsze będzie korzystniejsze dla Ciebie, niż całkowite wyeliminowanie owoców i warzyw ze swojej diety. Jeśli więc nie masz dostępu do produktów pochodzących z naturalnych i ekologicznych upraw, wybieraj te marketowe, kierując się zasadami, o których piszemy w ostatniej części tego artykułu.
Kooperatywy spożywcze - sposób na zdrowe i ekologiczne produkty
Na uwagę zasługują także kooperatywy spożywcze. W Polsce działa już co najmniej kilkadziesiąt takich organizacji będących konsumenckimi inicjatywami, za których pośrednictwem można nabyć doskonałej jakości, ekologiczne produkty od lokalnych dostawców. Zwykle dysponują oni odpowiednimi certyfikatami, które gwarantują, że sprzedawana żywność jest naturalna i często także ekologiczna.
Jak wybierać owoce i warzywa do soków? Praktyczne wskazówki
Wybieraj produkty sezonowe
To najważniejsza zasada wszystkich świeżych zakupów. To, co rośnie w danym sezonie jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne.
Sezon zimowy w Polsce, co prawda nie obfituje w warzywa i owoce. W tym czasie możemy się jednak cieszyć dostatkiem jabłek, gruszek, marchwi, pietruszek, buraków, selera, kapusty i jarmużu.
Poza tym półki w marketach uginają się pod ciężarem cytrusów i innych owoców egzotycznych takich, jak ananasy, kiwi, mango, melony czy granaty. Co prawda są to owoce eksportowane, które muszą przetrwać długą podróż z dalekich krajów, aby trafić na półki polskich sklepów. Oznacza to, że najprawdopodobniej były traktowane substancjami chemicznymi pozwalającymi przedłużyć ich trwałość. Należy jednak pamiętać, że gruba skóra owoców egzotycznych całkiem dobrze zabezpiecza owoc przed przenikaniem tych substancji do wnętrza. Nie warto więc pomijać cytrusów, a także innych egzotycznych owoców w swojej diecie, gdyż są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, która wspiera odporność w sezonie infekcyjnym.
Lato i jesień to z kolei prawdziwa obfitość naszych sezonowych plonów. Latem możemy cieszyć się smakiem słodkich, dojrzałych owoców takich, jak truskawki, maliny, jagody, porzeczki, jeżyny, czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, czy porzeczki. Koniec lata i wczesna jesień to czas zbioru najlepszych, pachnących warzyw: pomidorów, papryk, cukinii, bakłażanów, ogórków, dyni, selera naciowego. Wszelkie zielone warzywa liściaste takie, jak sałata, rukola, szpinak, natka pietruszki dostępne są od wiosny do późnej jesieni.
Kupuj produkty lokalne
Warto zwracać uwagę na pochodzenie warzyw i owoców, które kupujesz. Żywność uprawiana lokalnie nie tylko jest najświeższa, ale także nie musi być poddawana procesom konserwacji, jak to się dzieje z żywnością transportowaną przez wiele tygodni z innych części świata. Markety i producenci żywności mają obowiązek umieszczać w widocznym miejscu informację o kraju pochodzenia produktu. Niektóre owoce i warzywa są oznaczone dodatkowo naklejką „Produkt Polski”. Jeśli masz do wyboru pomidora z Holandii lub z Polski, bo aktualnie jest na na nie sezon, sprawa powinna być prosta, zwłaszcza że warzywa i owoce sezonowe są stosunkowo tanie i łatwo dostępne.
Nie kupuj owoców i warzyw na zapas
Długie przechowywanie niekorzystnie wpływa na jakość oraz świeżość warzyw i owoców. Planuj więc swoje sokowe zakupy na maksymalnie 3 dni. Dotyczy to zwłaszcza warzyw liściastych takich, jak sałata lub szpinak oraz tych o delikatnej strukturze, np. brokułów, botwinki.
Nie wybieraj warzyw i owoców paczkowanych
Warzywa i owoce foliowane na tackach lub w plastikowych opakowaniach dużo szybciej się psują oraz są podatne na rozwój pleśni i grzybów. Często z wierzchu widoczne są ładniejsze sztuki, a te przygniecione pod spodem okazują się niezdatne do spożycia. Szkoda płacić za żywność, której nie możesz zjeść ani wycisnąć z niej soku, dlatego najlepiej wybieraj produkty sprzedawane luzem.
Zwracaj uwagę na kolor
Wybieraj warzywa i owoce o żywym, intensywnym kolorze. Unikaj tych bladych, w niejednolitej barwie. Może to świadczyć o tym, że dany produkt nie był uprawiany w sprzyjających warunkach, był sztucznie pędzony lub po prostu jest niedojrzały.
Kieruj się zapachem
Dobrej jakości warzywa i owoce pachną. Warzywa powinny mieć słodki, ziemisty, przyjemny zapach, który czuć zwłaszcza przy łodydze czy zielonej części warzywa. Owoce z kolei powinny pachnieć słodko i intensywnie. Zapach jest wskaźnikiem smaku, więc unikaj kupowania bezzapachowych produktów.
Dotykaj produkty, które chcesz kupić
Dotykaj produkty przed ich zakupem i wybieraj tylko te jędrne, bez śladów obicia czy zepsucia. W przypadku pomidorów lub papryk skórka powinna być gładka, lśniąca i pozbawiona zmarszczek, a całe warzywo - twarde i pulchne. Dobrze, jeśli łodyga papryki lub szypułka pomidora jest zielona, co świadczy o tym, że warzywa nie leżały zbyt długo w magazynie, czy na półce sklepowej. Miękkie plamy na ogórkach zwłaszcza przy końcach to wyraźny znak, że świeżość warzywa dobiega końca i nie warto go kupować. Ogórek nie powinien mieć także pomarszczonej skóry, co może świadczyć o tym, że stracił wodę podczas zbyt długiego lub niewłaściwego przechowywania.
W przypadku owoców takich, jak jabłka, gruszki, morele, czy brzoskwinie unikaj tych, które mają siniaki lub wgniecenia, ponieważ tego typu uszkodzenia prowadzą do szybszego gnicia. Jagody, truskawki lub jeżyny nie mogą mieć śladów wycieku lub pleśni. Melony i arbuzy powinny być nieco cięższe niż się wydaje, co wskazuje na ich soczystość. Nie bój się, jeśli jakiś fragment skóry arbuza ma “blizny”. Tego typu znamiona oznaczają po prostu, że było to miejsce spoczynku owocu na winorośli. Skóra owoców cytrusowych musi być w jednolitym kolorze i pozbawiona nadmiaru żółtych lub białych smug.
Teraz już wiesz, jak i gdzie zdobywać wysokiej jakości owoce i warzywa do swoich soków. Nie pozostaje Ci więc nic innego, jak przystąpić do działania i zacząć dbać o swoje zdrowie z pomocą świeżo wyciskanych soków. A gdybyś był na etapie poszukiwania odpowiedniego sprzętu, zapoznaj się z naszą ofertą innowacyjnych i wydajnych wyciskarek wolnoobrotowych Kuvings, które pozwolą Ci otrzymać najlepszy sok z Twoich najlepszych warzyw i owoców.