Jak zrobić sok ze świeżej kapusty?

2023-01-20
Jak zrobić sok ze świeżej kapusty?

Kapusta to warzywo wciąż mało doceniane w kontekście sokowania. A szkoda! Sok z kapusty może być bowiem doskonałym remedium na wiele dolegliwości. To naturalny sposób na wzmocnienie odporności i skuteczne pokonanie infekcji, a także niezastąpiony środek na wrzody żołądka. Sprawdź, jak zrobić sok z surowej kapusty i poznaj wszystkie zalety picia kapuścianego soku!

Fenomen soku z białej kapusty

Kapusta biała i czerwona to nasze rodzime warzywa wykorzystywane w kuchni polskiej od wielu pokoleń. To z kapusty świeżej lub kiszonej przyrządza się najlepsze, tradycyjne surówki, bigos, pierogi, czy gołąbki. Lecznicze właściwości kapusty doceniały już nasze babcie. Liśćmi tego warzywa okładano obolałe stawy lub trudno gojące się rany. Stosowano je także u kobiet w okresie laktacji, aby pozbyć się zastoju lub bólu w piersiach.

 

Kapustę śmiało można nazwać bombą witaminową. Zawiera podobną ilość witaminy C, co cytryna, czyli ok. 30-36 mg w 100 g. Jest także bogata w witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6). W roślinie tej znajduje się również spora ilość kwasu foliowego, czyli witaminy B9, mającej istotny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Znajdziemy tu także rzadko spotykaną witaminę U o silnym działaniu przeciwzapalnym, która wykazuje działanie łagodzące na błonę śluzową przewodu pokarmowego, chroni przed wystąpieniem wrzodów żołądka i pozytywnie wpływa na funkcje wątroby. W kapuście znajdziemy też szereg minerałów takich, jak wapń, potas, siarka, fosfor, żelazo i magnez.

 

Ale to nie wszystko! Kapusta posiada związki takie, jak indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforafan odpowiadające za przeciwnowotworowe właściwości tego warzywa. Co ważne, sulforafan wykazuje działanie ochronne zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w momencie powstawania i namnażania się komórek nowotworowych. Pobudza enzymy detoksykacyjne oraz zapobiega uszkodzeniom DNA. L- glutamina to z kolei związek wspomagający pracę układu pokarmowego, wspiera i wzmacnia jelita oraz ma ogromne znacznie dla rozwoju i namnażania się komórek odpornościowych w ludzkim organizmie.

Lecznicze właściwości soku z kapusty

Sok z kapusty może pomóc Ci w szybszym pokonaniu infekcji, stymuluje układ odpornościowy oraz skutecznie wspiera profilaktykę zdrowia w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa też na funkcje przewodu pokarmowego.

 

Dr Garnett Cheney - profesor medycyny Uniwersytetu w Stanford już w latach 50. udowodnił w swoich badaniach, że sok ze świeżej kapusty wykazuje dobroczynne działanie na owrzodzenia żołądka i może zmniejszać refluks. Według doktora 100-200 ml świeżego soku z białej kapusty wypitego ok. 30 minut przed każdym posiłkiem może wyleczyć wrzody żołądka w zaledwie dwa tygodnie.

 

Sok z kapusty wspomaga także organizm w usuwaniu substancji kancerogennych, co jest bardzo istotne w profilaktyce chorób nowotworowych. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran i spowalnia procesy starzenia się skóry. Ma także pozytywny wpływ na poziom koncentracji i poprawienie funkcjonowania mózgu, co może okazać się zbawienne w prewencji chorób związanych z demencją.

Biała czy czerwona - która kapusta lepsza na sok?

Z obu odmian możesz wyciskać soki. Kapusta biała jest łagodniejsza w smaku. Za to kapusta czerwona jest nieco bardziej słodka. Obie odmiany wykazują jednak podobne właściwości zdrowotne, z tym, że kapusta czerwona może cechować się nieco bogatszą wartością odżywczą. Ponoć zawiera więcej witaminy C, witaminy A oraz potasu i żelaza. Za wyborem kapusty czerwonej przemawia także obecność antocyjanów, które wzmacniają antynowotworowe właściwości warzywa. Kapusta biała ma jednak więcej witaminy K, która odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi.

Jak zrobić sok z kapusty?

Aby zrobić sok z surowej kapusty, najlepiej wyposażyć się w wysokiej jakości wyciskarkę wolnoobrotową taką, jak Kuvings Evo820 lub najnowszej generacji wyciskarkę Kuvings Revo830. Dzięki wolnym obrotom i temu sposobowi wyciskania, zachowasz wszystkie cenne wartości warzywa w soku. Sok z kapusty przyrządzany za pomocą wyciskarki jest bogaty w witaminy, minerały, enzymy i inne składniki odżywcze obecne w świeżej kapuście.

 

Kapustę wyciska się bardzo łatwo w wyciskarce wolnoobrotowej. Wystarczy pokroić ją na mniejsze części i wrzucać do otworu. Posiadając model Kuvings Revo830 można wrzucać zwinięte w rulon liście do mniejszego wlotu, gdzie zostaną same pokrojone na mniejsze fragmenty. Jeśli wyciskasz sok z dodatkiem innych składników, wrzucaj je naprzemiennie z kapustą.

 

Sok z samej kapusty może nie przypaść do gustu każdemu, dlatego, jeśli nie jesteś fanem tego smaku, zmieszaj kapustę z innymi składnikami, np. świeżą marchewką, jabłkiem, czy pomarańczą. Od Ciebie zależy, jakie warzywa i owoce dodasz do swojego soku z kapusty. Najważniejsze jest to, abyś pił go z przyjemnością i korzystał z dobroczynnego wpływu tego napoju na swoje zdrowie. Inne składniki mogą Ci tylko pomóc we wzbogaceniu diety o kolejne witaminy i minerały oraz będą działały ze sobą synergistycznie w procesie ochrony Twojego cennego zdrowia.

 

Żeby ułatwić Ci zadanie, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych i smacznych przepisów na sok z kapusty. Mamy nadzieję, że któryś z nich stanie się Twoim ulubionym. Najpierw jednak zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą Ci uzyskać najlepszy napój:

 

  • Najlepszej jakości sok otrzymasz z młodej, zielonej, wiosennej lub letniej kapusty. Ma ona najbardziej delikatny smak oraz wyższą zawartość związków bioaktywnych, np. flawonoidów.

  • Z młodej kapusty uzyskasz też 2 x więcej soku niż z kapusty zimowej.

  • Aby otrzymać 1 szklankę soku będziesz potrzebował ok. 250 g młodej kapusty.

  • Wybieraj kapustę jak najbardziej twardą, zwartą i zbitą. Kapusta o luźnej strukturze liści może oznaczać, że była nadmiernie nawożona azotem, co nie jest zbyt korzystne dla zdrowia człowieka.

  • Jeśli cierpisz na wrzody żołądka wypijaj codziennie 1 szklankę soku z kapusty na czczo.

  • Kurację sokiem z kapusty stosuj przez minimum 3 tygodnie, aby zobaczyć pozytywny wpływ tego napoju na swoje zdrowie

  • Jeśli nie masz czasu na wyciśnięcie soku z kapusty rano, przygotuj go dzień wcześniej i przechowuj w lodówce do 12 godzin w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku.

  • Do wyciskania soku możesz użyć samych liści, ale także głąb. Ta część stanowi równie cenne źródło wartości odżywczych. Głąb jest jednak dość twardy, dlatego pokrój go na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do wlotu wyciskarki.

Przepisy na sok z kapusty

Sok z białej kapusty z ananasem

Składniki:

 

  • ½ małej główki kapusty

  • ½ ananasa

  • ½ cytryny

  • 1 garść świeżych listków mięty

Sok kapuściano-jabłkowy

Składniki:

 

  • ½ główki białej kapusty

  • 2 jabłka

  • 2 kiwi

  • 1 cm świeżego imbiru

Sok z kapusty i marchwi

Składniki:

 

  • ½ główki białej kapusty

  • 4 marchewki

  • 2 pomarańcze

  • kawałek korzenia kurkumy

Sok z czerwonej kapusty

Składniki:

 

  • ½ główki czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 1 granat

 

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty słynie z jeszcze lepszych właściwości zdrowotnych, niż ten przygotowany ze świeżych liści. Wszystko to dzięki zawartości naturalnych probiotyków, które odbudowują odpowiedni stan flory bakteryjnej jelit i stymulują układ odpornościowy.

 

Taki sok przygotujesz w bardzo prosty sposób z dobrej jakości kiszonej kapusty, najlepiej tej domowej. Wystarczy przepuścić nieodsączone warzywo przez wyciskarkę i gotowe. Aby wzbogacić smak soku, możesz dodać do niego marchew lub jabłko. Drugą opcją jest przygotowanie soku z kiszonej kapusty z wyciśniętego soku ze świeżej kapusty. Przelej go do wyparzonego słoika, wsyp łyżeczkę soli kamiennej i 1 łyżkę startera, np. soku z kiszonych ogórków. Zakręć pokrywkę, ale nie do końca szczelnie, aby umożliwić fermentację. Następnie odstaw słoik w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie Twój sok powinien nabrać kwaśnego smaku i właściwości, którymi charakteryzują się kiszonki.

pixel