Jakie zielone soki są najzdrowsze?

2023-02-08
Jakie zielone soki są najzdrowsze?

Soki wyciskane z jarmużu, szpinaku, roszponki i innej zieleniny uchodzą za najzdrowsze. Wszystko to za sprawą chlorofilu, enzymów, antyoksydantów, witamin i minerałów zawartych w zielonych liściach, które aktywnie wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu zapewniając dobre zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, z których zielonych warzyw warto wyciskać soki oraz jak przygotować wyśmienite napoje z zieleniny.

 

8 powodów, dla których warto pić zielone soki

  1. Zielone soki działają alkalizująco

Co to znaczy, że zielone soki działają alkalizująco? Jeśli w Twojej diecie pojawia się dużo produktów kwasotwórczych, a należą do nich: mięso, nabiał, jajka, orzechy, pieczywo i makarony z białej mąki, słodkie gazowane napoje, czy wysoko przetworzona żywność, wtedy równowaga kwasowo-zasadowa Twojego ciała zostaje zaburzona. Pierwiastki takie, jak wapń, sód, potas i magnez pobierane są z Twoich kości i narządów, aby pomóc zneutralizować nadmiar kwasu, tym samym powodując także niedobory minerałów. Wypicie zielonego soku z samego rana to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Po nocy nasze ciała są zwykle bardziej zakwaszone, a sok wyciśnięty z zielonych warzyw i owoców zadziała zasadotwórczo. Może więc radykalnie zrównoważyć poziom pH, dotlenić komórki i zapewnić sporo energii na długi, aktywny dzień.

  1. Zielone soki zmniejszają stany zapalne

Jeżeli cierpisz na alergie, na Twoim ciele pojawiają się wysypki, podrażnienia, obrzęki, odczuwasz bóle niewiadomego pochodzenia lub często łapiesz infekcje może to być oznaką przewlekłego stanu zapalnego, który toczy się w Twoim organizmie. Nieleczone stany zapalne prowadzą do powstania wielu chronicznych chorób takich, jak otyłość, cukrzyca, choroby tarczycy, stawów, serca, czy układu nerwowego. Szklanka odżywczego zielonego soku to najlepszy profilaktyczny eliksir przeciwzapalny, jaki możesz zafundować swojemu ciału. Nie tylko pomoże Ci lepiej funkcjonować, ale będzie stał na straży Twojego zdrowia, utrzymując optymalne funkcje ważnych narządów.

  1. Zielone soki wspierają odporność

Zielone warzywa liściaste są źródłem witaminy C oraz innych witamin, które naturalnie wzmacniają system immunologiczny. Ale to nie wszystko! Zielonki zaliczają się do grupy żywności probiotycznej. Zawierają bowiem unikalny związek cukru, zwany sulfochinowozą, którym żywią się pożyteczne bakterie zasiedlające nasze jelita. Bakterie probiotyczne obecne w zieleninie stymulują działanie układu odpornościowego, wykazując korzystny wpływ na zmniejszanie ryzyka infekcji. Warto również dodać, że liście szpinaku, rukoli, czy jarmużu bogate są w chlorofil, który działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Tym samym soki wyciskane z zielonych warzyw dbają o naszą odporność i wspomagają walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

  1. Zielone soki oczyszczają i odtruwają organizm

Nasze ciała codziennie narażone są na działanie wszędobylskich toksyn obecnych w pożywieniu, wodzie pitnej i w powietrzu. Zielone warzywa liściaste zawierają aktywne enzymy, które oczyszczają krew i wspomagają pracę wątroby, czyli organu odpowiedzialnego za usuwanie toksyn z organizmu. Doskonale wpływają także na metabolizm, oczyszczając jelita ze złogów i resztek pokarmowych, które także są źródłem toksyn. Dodatkowo regulują pracę nerek i pobudzają je do wydajniejszej pracy. Ogromne pokłady chlorofilu i antyoksydantów zawartych w ciemnych zielonych liściach wspomagają odtruwanie, neutralizują wolne rodniki i hamują procesy utleniania.

  1. Zielone soki nawadniają ciało

Zielone soki są pełne żywej wody, która sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu komórek i tkanek organizmu. Szklankę soku z zielonych liści warto wypijać szczególnie rano zamiast zwyczajowej kawy lub herbaty. Pomoże Ci ona wypłukać toksyny, dostarczy dużej ilości elektrolitów, przywróci zasadowy odczyn ciała i będzie stanowić poranny zastrzyk energii, który pozwoli Ci aktywnie funkcjonować przez cały dzień.

  1. Zielone soki wspomagają odchudzanie

Zielone soki są z zasady niskokaloryczne, a przy tym bogate w składniki odżywcze. Skutecznie zaspokajają głód i pragnienie, dlatego mogą być więc świetnym zamiennikiem wieczornej przekąski lub energetycznego śniadania. W dodatku podkręcają metabolizm i regulują procesy trawienia. Są więc doskonałym wsparciem w procesie pozbywania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

  1. Zielone soki opóźniają procesy starzenia

Zielone soki zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi przyczyniającymi się do fizycznego starzenia ciała. Pijąc regularnie zielone soki możemy spodziewać się odmłodzenia wyglądu. Twoja skóra nabierze blasku i elastyczności, włosy będą mocne i lśniące, a Ty będziesz tryskał energią i witalnością.

  1. Zielone soki gwarantują wysoką biodostępność składników odżywczych

Szklanka świeżo wyciskanego soku warzywnego to najlepsze, co możesz podarować swojemu organizmowi. Sok uzyskany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej nie traci w tym procesie żadnych cennych substancji odżywczych oraz jest bardzo szybko i łatwo wchłaniany przez komórki organizmu. W przeciwieństwie do multiwitaminowych suplementów wytwarzanych syntetycznie, zielone soki zawierają naturalne minerały, witaminy i aktywne enzymy w ich najbardziej biodostępnej formie, co przekłada się na ogromną moc odżywczą i dużą efektywność w profilaktyce dobrej kondycji całego ciała.

 

Jakie zielone warzywa wybrać do soków?

Tak naprawdę wszystkie zielone warzywa są cenne, więc do woli możesz wyciskać z nich pożywne i zdrowe soki. Warto jednak żonglować składnikami i pić soki przygotowane z różnych zielonych warzyw naprzemiennie. Jednego dnia wykorzystaj do soku jarmuż, kolejnego wybierz roszponkę, a jeszcze następnego - szpinak. Picie soków wyciskanych z rozmaitych składników pozwala zbilansować dietę i dostarcza cały wachlarz wartościowych substancji odżywczych, które wspomagają dobre zdrowie.

 

A jakie są nasze ulubione zielone składniki soków?

Przede wszystkim warto sięgnąć po jarmuż, który uznawany jest za jedno z najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jedna filiżanka surowego jarmużu dostarcza m. in. 684% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, ale znajdziemy w nim również spore pokłady witaminy A, C, E, B6, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu. Jarmuż ceniony jest także za zawartość luteiny i beta-karotenu, które zmniejszają ryzyko chorób spowodowanych stresem oksydacyjnym.

Szpinak to kolejne warzywo pełne wartościowych składników odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy K oraz witaminy A mającej ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Poza tym szpinak to także bogate źródło witaminy B6, witaminy C, witaminy E, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, potasu i kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Rukola, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, jest pełna składników odżywczych, takich jak karotenoidy, witamina A, K, czy witamina B9. Jest to także jedno z najlepszych źródeł azotanów - związków, które organizm wykorzystuje do produkcji tlenku azotu, mającego między innymi istotny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi, czy dotlenienie mięśni podczas wysiłku fizycznego.

Cykoria endywia jest z kolei źródłem kemferolu - przeciwutleniacza, który, jak wykazano, zmniejsza stany zapalne i hamuje wzrost komórek rakowych.

 

Do zielonych soków możemy wykorzystywać nie tylko warzywa liściaste, ale także kapustne. Brokuł jest równie bogaty w substancje odżywcze, a jedna filiżanka surowych brokułów dostarcza odpowiednio 135% i 116% dziennego zapotrzebowania na witaminy C i K. Brokuł jest także doskonałym źródłem wapnia, kwasu foliowego i fosforu. Ze wszystkich warzyw z rodziny kapustowatych brokuły są najbogatsze w związek zwany sulforafanem, któremu przypisuje się silne właściwości przeciwnowotworowe. Sok z brokuła może więc zapobiegać powstawaniu komórek rakowych, ograniczać ich rozwój i powstawanie przerzutów do innych narządów.

 

O leczniczej mocy soku z selera naciowego krążą już legendy. Nie są one jednak bezpodstawne, ponieważ warzywo to cechuje ogromne bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji. Seler naciowy jest źródłem witamin i minerałów takich, jak witamina A, C, K, B2, B5, B6, B9, wapnia, potasu, manganu, magnezu i fosforu. Zawiera też mnóstwo flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. To, co wyróżnia selera naciowego spośród innych zielonych warzyw jest obecność w nim dwóch bardzo ważnych związków, tzw. luteoliny i apigeniny. Wykazują one korzystny wpływ w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Mogą chronić przed niektórymi chorobami mózgu, a nawet spowolniać postęp choroby Alzheimera. Luteolina może też powstrzymać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych i zapobiegać przerzutom. Sok z selera naciowego skutecznie wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu.

 

Sok z natki pietruszki to kolejna bomba witaminowa. W 100 g naci znajdziemy nawet do trzech razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. Natka pietruszki zawiera też spore ilości witaminy K, A, witamin z grupy B, żelaza, wapnia, cynku i magnezu. Jest również źródłem rzadko spotykanych pierwiastków takich, jak miedź, kobalt, krzem, nikiel, bor, jod i chrom. Sok z natki pietruszki wykazuje działanie chemoprotekcyjne, co oznacza, że wspiera ochronę materiału genetycznego przed uszkodzeniami.

 

W tym zestawieniu wymieniliśmy zaledwie kilka zielonych składników, które możesz wykorzystać do przyrządzania swoich soków. Tak naprawdę nadaje się do tego każdy rodzaj sałaty, czy zielonych liści, a także inne zielone warzywa takie, jak cukinia, ogórek, papryka oraz owoce: kiwi, winogrona, limonki, zielone jabłka. Nie zapominaj również o świeżych ziołach takich, jak mięta, bazylia lub kolendra, która ma zdolność do wiązania metali ciężkich i szybkiego usuwania ich z organizmu. Soki z zielonych liści i warzyw łącz z owocami, aby uzyskać smaczne i słodkie połączenia, które zadowolą Twoje podniebienie i spowodują, że chętnie wdrożysz picie zielonych soków do swoich codziennych nawyków.

 

Najlepsze przepisy na zielone soki

Najlepsze soki uzyskasz z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. My szczególnie polecamy Ci wyciskarki marki Kuvings. Najnowszy model Kuvings Revo830 jest niezwykle wydajny, dzięki czemu będziesz w stanie wycisnąć sok ze swoich zielonych składników do ostatniej kropli, a pulpa pozostanie idealnie sucha. Dwa wloty rozszerzają funkcjonalność urządzenia, oszczędzają Twój czas oraz minimalizują kuchenny bałagan. Okrągłe składniki takie, jak jabłka, czy pomarańcze możesz wrzucać w całości do wyciskarki bez obaw o poprawne działanie urządzenia. Z kolei laski selera naciowego, czy łodygi jarmużu bez problemu wsuniesz bez krojenia do wąskiego wlotu wyposażonego w specjalne ostrze, które bez Twojego udziału potnie warzywa na mniejsze kawałki. Brzmi nieźle, prawda? A teraz zachęcamy Cię do zapoznania się z naszymi propozycjami na pyszne i odżywcze zielone soki!

Miętowy szpinak z bananem

Składniki:

  • 3 spore garście szpinaku

  • 3 zielone jabłka

  • 2 banany

  • 1 garść mięty

Brokułowy miks

Składniki:

  • 1 mały brokuł

  • 1 główka sałaty rzymskiej

  • 1 ogórek

  • 2 jabłka

  • ½ cytryny

 

Zielony sok przeciwzapalny

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego

  • 1 ogórek

  • ½ ananasa

  • 2 garście szpinaku

  • 2 cm korzenia imbiru

Sycąca boćwina

Składniki:

  • 4 liście boćwiny

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 jabłka

  • 1 limonka

Grejpfrutowy jarmuż

Składniki:

  • 2 czerwone grejpfruty

  • 2 marchewki

  • 3 garście jarmużu

  • 1 banan

Kiwi i rukola

Składniki:

  • 3 kiwi

  • 3 garście rukoli

  • 2 pomarańcze

Orzeźwiająca zielenina truskawkowa

Składniki:

  • 10 dużych truskawek

  • 2 garście roszponki

  • 1 mała główka cykorii

  • 1 garść świeżej mięty

  • 1 jabłko

  • ½ cytryny

Kolendrowy shot

Składniki:

  • 1 cukinia

  • 2 jabłka

  • 2 garście szpinaku

  • 1 garść świeżej kolendry

pixel