Sito przecierowe - co to takiego i co w nim zrobisz?
Sezon na robienie przetworów właśnie się rozpoczął? A może trwa w najlepsze, a Ty dwoisz się i troisz, żeby przerobić swoje ulubione owoce i warzywa na smakowite musy, przeciery, dżemy i sosy, którymi wraz ze swoimi domownikami będziesz delektował się aż do następnego lata? Jeśli tak, to czas, aby zadbać o odpowiednie akcesoria, które ułatwią Ci przygotowanie domowych przetworów.
Jeśli masz w domu wyciskarkę wolnoobrotową Kuvings, to wiedz, że łatwo możesz rozszerzyć jej funkcjonalność dokupując sito przecierowe, które zostało stworzone specjalnie do przygotowywania przetworów. Dowiedz się, czym jest sito przecierowe, poznaj różnice między sitem przecierowym a sitkiem do soków oraz odkryj, jakie korzyści przynosi używanie sita przecierowego w procesie przygotowywania przetworów.
Robienie przetworów - tradycyjne metody vs wyciskarka wolnoobrotowa
Tradycyjne metody robienia przetworów mają swoje korzenie w długoletnich praktykach kulinarnych, które nasze babcie stosowały z dużym powodzeniem. Przecieranie pomidorów przez sitko czy ręczne odcedzanie owoców to sprawdzone techniki, które jednak były bardzo pracochłonne i wymagały dużej cierpliwości.
Współczesna technologia wprowadziła nową jakość do procesu przygotowywania przetworów między innymi dzięki wyciskarkom wolnoobrotowym. Te zaawansowane urządzenia nie tylko przyspieszają pracę, ale także znacząco poprawiają jej efektywność..
Wyciskarka oszczędza czas i wysiłek
Wyciskarka wolnoobrotowa maksymalnie upraszcza proces przygotowywania przetworów. Wykorzystując wyciskarkę możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku, ponieważ urządzenie automatycznie oddziela miąższ od nasion i skórek, co eliminuje potrzebę obierania składników i ręcznego przecierania przez sito.
Dodatkowo takie modele wyciskarek, jak Kuvings Revo 830 czy Kuvings Auto10 oferują jeszcze większą wygodę, ponieważ nie wymagają krojenia owoców i warzyw na mniejsze kawałki. Produkty możesz więc wrzucać do wyciskarki w całości, a urządzenie sprawnie sobie z nimi poradzi i starannie oddzieli płyn od miąższu.
Wyciskarka = lepsza jakość przetworów
Wyciskarki wolnoobrotowe Kuvings umożliwiają uzyskanie idealnie gładkich i jednorodnych musów czy przecierów, bez potrzeby wykonywania skomplikowanych i uciążliwych czynności. Dzięki powolnemu i delikatnemu wyciskaniu składników, urządzenia te skutecznie rozdrabniają owoce i warzywa, jednocześnie separując miąższ od skórek, nasion i błonnika. Cały proces odbywa się przy niskich obrotach, co minimalizuje wprowadzenie powietrza i utlenianie, dzięki czemu przecier zachowuje pełnię smaku oraz wartości odżywczych.
Wyciskarka - mniejszy bałagan?
Jednym z mniej przyjemnych aspektów tradycyjnych metod robienia przetworów jest fakt, że często kończą się one bałaganem w kuchni. Proces przecierania pomidorów czy przekładania dżemów do słoików wiąże się z rozpryskiwaniem składników po kuchni i raczej trudno tego uniknąć. Skórki, nasiona i resztki owoców lądują na blatach, podłodze, a także na ubraniach. Samo przygotowanie przetworów w ten sposób jest męczące, a po wszystkim zazwyczaj wymaga intensywnego sprzątania całej kuchni.
Wyciskarka Kuvings w dużej części eliminuje ten problem, ponieważ cały proces odbywa się wewnątrz urządzenia. Gotowy mus czy przecier trafia bezpośrednio do dzbanka, z którego łatwo można go przelać do garnka i przystąpić do kolejnych etapów przygotowania przetworów. Wyciskarkę myje się szybko i sprawnie pod bieżącą wodą, co znacznie upraszcza proces sprzątania po zakończeniu pracy.
Co to jest sito przecierowe i czym się różni od sita do soków?
Sito przecierowe to nic innego jak po prostu sitko z dużymi oczkami :) O ile sita do soków mają drobne otwory, które skutecznie oddzielają płyn od miąższu dając klarowny sok, to sito przecierowe jest zaprojektowane w taki sposób, aby przepuszczać większe cząstki owoców i warzyw, dzięki czemu można uzyskać gęste musy i przeciery.
Sito przecierowe do wyciskarki Kuvings jest dodatkowym akcesorium, kupisz je w oficjalnym sklepie, nie jest dodawane do podstawowego zestawu z wyciskarką.
Jakie przetwory można zrobić za pomocą sita przecierowego?
Sito przecierowe jest idealne do wszelkich owoców i warzyw z drobnymi pestkami lub dużą zawartością miąższu takich, jak pomidory, maliny, truskawki, jeżyny, czy winogrona. Z jego pomocą sprawnie przygotujesz gładkie przeciery pomidorowe, które posłużą jako baza do zup i sosów, gęste soki na zimę idealne do rozgrzewającej herbaty, a także delikatne musy owocowe lub dżemy, których będziesz mógł użyć do jako składnik deserów, ciast, lub jako dodatek do naleśników, czy omleta.
W następnych wpisach zaprezentujemy Wam, jak w prosty sposób wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową oraz sito przecierowe do przetwarzania różnych składników, takich jak pomidory, maliny czy aronia. Znajdziesz tam również kilka inspirujących przepisów, które pomogą Ci stworzyć pyszne musy, przeciery i dżemy, idealne na zimę.