Sok z buraka - czy powinien odstać przed spożyciem?

2022-11-10
Sok z buraka - czy powinien odstać przed spożyciem?

Sok z buraków może oferować szereg korzyści zdrowotnych, dzięki unikalnej kombinacji witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Naukowcy zidentyfikowali niesamowite wręcz powiązania między piciem soku z buraków a obniżonym ciśnieniem krwi, redukcją stanów zapalnych, czy poprawą wyników sportowych. Te niepozorne warzywa korzeniowe mają bowiem doskonały profil odżywczy i zawierają unikalne związki bioaktywne zwane betalainami, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Coraz bardziej popularna staje się jednak teoria, że sok z buraków powinien odstać przed spożyciem, ponieważ wypity od razu po wyciśnięciu może powodować niepożądane dolegliwości. Sprawdzamy, czy to prawda!

Cudowna moc soku z buraków

100 ml świeżo wyciskanego soku z czerwonych buraków zawiera jedynie 29 kalorii, zero tłuszczu, 0,42 g białka, 7,50 g węglowodanów, 5,42 g cukru, 0,40 g błonnika i szeroką gamę niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów, wśród których należy wymienić przede wszystkim:

 

  • kwas foliowy - ważny dla zdrowia DNA oraz komórek, odpowiadający m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i sercowo-naczyniowego;

  • witaminę B6, która wspomaga metabolizm i produkcję czerwonych krwinek;

  • wapń - niezbędny dla wzrostu i mocnych kości;

  • żelazo - umożliwiające czerwonym krwinkom transport tlenu do poszczególnych narządów organizmu;

  • magnez - wspierający zdrowie układu odpornościowego, serca, mięśni i nerwów;

  • mangan, który przyczynia się do regulacji metabolizmu i poziomu cukru we krwi;

  • fosfor - niezbędny składnik potrzebny do regeneracji zębów, kości, mięśni i układu nerwowego;

  • miedź, która odgrywa ważną rolę w procesie produkcji kolagenu, utrzymaniu zdrowych kości i naczyń krwionośnych oraz wspieraniu funkcji odpornościowej organizmu;

  • cynk, który wspomaga gojenie się ran, wzmacnia odporność organizmu oraz korzystnie wpływ ana płodność i regulowanie cyklu miesiączkowego

 

Poza tym, w soku z buraków znajdziemy także mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny powiązany z rozwojem komórek nowotworowych, stanów zapalnych i chorób serca. Buraki zawierają również takie korzystne związki, jak:

 

  • fitochemikalia nadające roślinom kolor i smak, które pobudzają do pracy układ odpornościowy, minimalizują stany zapalne i redukują stres oksydacyjny;

  • betalainy - pigmenty odpowiadające za głęboki czerwony kolor buraków, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne;

  • azotany należące do grupy związków organicznych, które poprawiają przepływ krwi i promują zdrowie serca.

 

Naukowcy jednogłośnie twierdzą, że regularne picie świeżo wyciskanego soku z buraków może pomóc w uzupełnianiu niedoborów składników odżywczych, a także znacząco poprawić stan naszego zdrowia. Warto więc włączyć ten sok warzywny do swojego codziennego jadłospisu i i obserwować pozytywne skutki jego wpływu na samopoczucie.

Czy sok z buraka musi odstać przed wypiciem?

Mimo tak wielu korzyści płynących ze spożywania świeżo wyciskanego soku z buraka, w internecie pojawiły się doniesienia, że absolutnie nie należy pić tego napoju bezpośrednio po wyciśnięciu i że sok z buraka trzeba odstawić na minimum 30 minut przed spożyciem.

 

Skąd wzięły się takie teorie i z czym są związane?

 

Pierwsza z nich mówi, że nieodstany sok z buraka może powodować biegunki, bóle brzucha, wzdęcia lub gazy, zwłaszcza u osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, np. z zespołem jelita drażliwego. Faktem jest, że buraki zawierają fermentujące związki takie, jak oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim i mają skłonność do wchłaniania wody i fermentacji w okrężnicy. Tym samym mogą powodować wspomniane wyżej dolegliwości. Nie ma jednak żadnego potwierdzenia naukowego w tym, że odstawienie soku z buraków na 30 minut pozbawi je tych związków. One będą tam nadal! Jeżeli więc po wypiciu soku z buraków wystąpią u Ciebie niepożądane objawy żołądkowo-jelitowe, oznacza to jedynie tyle, że powinieneś zachować umiar w spożywaniu soku i dawkować go bardziej ostrożnie, np. poprzez zmniejszenie ilości wypijanego napoju, rozcieńczenie go z wodą lub uczynienie buraka jedynie dodatkiem do soku wyciskanego z innych warzyw lub owoców.

 

Według drugiej teorii, o której słyszeliśmy lub czytaliśmy na prywatnych stronach internetowych, sok z buraka za bardzo obciąża wątrobę, która nie radzi sobie z jego metabolizmem. Według niektórych osób, odstawienie soku po wyciśnięciu na jakiś czas może pomóc w szybszym jego trawieniu. Trudno doszukiwać się w tym stwierdzeniu jakiejkolwiek prawdy. Sok z buraka odgrywa bowiem bardzo istotną rolę w procesie oczyszczania wątroby, wspomaga usuwanie toksyn, regeneruje uszkodzenia i znacznie poprawia funkcjonowanie tego ważnego organu. Jak to ma się to szkodliwości soku buraka na wątrobę i to kontekście spożywania go od razu po wyciśnięciu? Niestety nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć Wam na to pytanie, gdyż ta teoria wydaje nam się całkowicie bezsensowna!

 

Dostępna jest jeszcze, naszym zdaniem najbardziej absurdalna i śmieszna teza, mówiąca o tym, że wypicie soku z buraka może powodować zbyt duży szok dla organizmu, a przyjęcie takiej dawki witamin i minerałów jednorazowo może przyczynić się do powstania złego samopoczucia. Czy jesteście w stanie doszukać się w tym jakiegokolwiek głębszego sensu? My nie, dlatego nawet nie uważamy za zasadne podważać tego stwierdzenia, ani z nim dyskutować, gdyż ono samo z siebie jest z góry skazane na dołączenie do puli najbardziej szkodliwych i nielogicznych mitów. Zgadzamy się, że organizm po wypiciu soku z buraka może doznać szoku, ale jedynie tego pozytywnego lub ewentualnie wiążącego się z pierwszą tezą dotyczącą gwałtownego wypróżnienia lub kłopotów żołądkowych.

 

Czy warto zatem pić sok z buraka? Według nas oraz wielu badaczy i dietetyków - absolutnie tak. A czy należy po wyciśnięciu świeżego soku z buraka odstawić go i odczekać min. 30 minut przed jego wypiciem? Nie ma takiej konieczności, a wręcz zaleca się, aby każdy świeżo wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej sok wypijać od razu, aby nie narażać go na działanie utleniające, które może obniżać jakość napoju.

 

Pamiętaj!

 

Naturalny, świeżo wyciskany sok z buraka ma intensywnie bordowy kolor. Na wierzchu może pojawić się delikatna pianka, będąca efektem naturalnego procesu wyciskania soku, który został na w trakcie wyciskania napowietrzony. Sok po kilku minutach zwykle się rozwarstwia, a na górze mogą zbierać się pozostałości miąższu i błonnika, dlatego przed spożyciem warto wymieszać sok łyżeczką lub wstrząsnąć butelką.

 

Poznaj jeden z naszych ulubionych przepisów na Wzmacniający Sok z Buraka!

 

  • 2 buraki

  • 1 granat

  • 1 czerwona pomarańcza

  • kawałek świeżego imbiru

pixel