Soki dla dzieci. Od kiedy i jakie można podawać?
Soki owocowe lub warzywne to ważny element zdrowej, urozmaiconej i zbilansowanej diety dziecka. Dostarczają potężnej dawki witamin i minerałów niezbędnych w procesie prawidłowego rozwoju młodego organizmu oraz są pełne antyoksydantów, które pomagają zminimalizować szkodliwe skutki czynników środowiskowych. Od którego miesiąca życia można podawać soki dziecku? W jakich ilościach? Które soki wybierać i jak samodzielnie komponować soki dla dziecka? Odpowiadamy!
Od kiedy dzieci mogą pić soki?
Podstawą diety niemowlęcia do 12. miesiąca życia jest mleko matki, które zaopatruje organizm malucha we wszystkie niezbędne substancje odżywcze potrzebne do rozwoju. Oficjalne zalecenia dotyczące kwestii żywienia niemowląt sugerują stopniowe rozszerzanie diety dziecka od 6. miesiąca życia. Wtedy też można włączyć do diety dodatkowo wodę, pokarmy stałe i soki. W przypadku niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym, próby z podawaniem soków można rozpocząć już w 5. miesiącu życia.
Woda czy sok?
Zdaniem specjalistów woda jako uzupełnienie płynów to najlepszy wybór dla dziecka w każdym wieku. Podawanie pierwszych napojów w postaci wody to najprostszy sposób na zbudowanie zdrowego nawyku i przyzwyczajania malucha do jej picia. Warto pamiętać, że w diecie niemowląt w 1. roku życia soki nie służą zaspokajaniu pragnienia i nigdy nie powinny zastępować wody. Soki mają bogatą wartość odżywczą oraz energetyczną, dlatego należy je traktować bardziej jako posiłek, a nie napój.
Jakie soki wybierać?
Unikaj soków powszechnie dostępnych w sklepach. Większość z nich zawiera spore ilości cukru, barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i substancje konserwujące. Nawet soki 100% z koncentratu nie będą najlepszym wyborem. Pozbawione są bowiem wielu witamin, minerałów i antyutleniaczy, co sprawia, że taki sok staje się mało wartościowy. Jeśli już sięgasz po produkt sklepowy, wybierz sok NFC (not from concentrate), który powstaje w wyniku procesu tłoczenia z rozdrobnionych warzyw lub owoców i poddawany jest pasteryzacji w niskich temperaturach.
Niewątpliwie najcenniejszym sokiem dla dziecka będzie ten przygotowany samodzielnie ze świeżych warzyw i owoców za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Tylko taki sok będzie pełen cennych witamin, substancji mineralnych, enzymów i antyoksydantów. Świeżo wyciskane soki dają dużo energii, oczyszczają z toksyn, wspomagają odporność i budują zdrowy organizm.
W jakich ilościach można podawać soki dziecku?
Zgodnie z oficjalnymi zaleceniami, soki należy wprowadzać do diety dziecka bardzo powoli podając na początku od 1 do 3 łyżeczek soku dziennie obserwując, jak maluch na niego reaguje. Z biegiem czasu porcje te można zwiększać. W wieku od 6-12 miesiąca niemowlę może wypić do 150 ml soku dziennie, co daje ok. 2/3 szklanki. Po 1. roku życia porcja ta może wzrosnąć do 250 ml dziennie, czyli do jednej szklanki. Powyżej 3. roku dzieci mogą już pić od 250-375 ml soku.
Kiedy podawać soki dziecku?
Tak, jak wcześniej wspominaliśmy, sok nie powinien być traktowany jako napój gaszący pragnienie. Do tego służy woda. Najlepiej podawać soki jako samodzielny posiłek, np. na drugie śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Nie częstuj sokiem dziecka przed śniadaniem, gdyż może to spowodować problemy żołądkowe w postaci uciążliwych gazów, wzdęć lub biegunki. Nie jest także rekomendowane podawanie soku przed snem. Po pierwsze sok jest pokarmem bardzo energetycznym, przez który dziecko może stać się zbyt aktywne w godzinach wieczornych, a po drugie wypicie soku przed zaśnięciem może zwiększać ryzyko rozwoju próchnicy. Świeżo wyciśnięty sok najlepiej podawać dziecku tuż po sporządzeniu. Jeśli przygotujesz za dużą porcję, możesz ją przechować w lodówce, najlepiej w szklanej butelce do maksymalnie 24 godzin.
Wyciskanie soków dla dziecka w wyciskarce wolnoobrotowej - od czego zacząć?
Przygotowując pierwsze soki dla niemowlęcia zacznij od soków jednoskładnikowych. Wykorzystaj do tego celu marchew, która nie zawiera wiele cukru oraz jest bogata w witaminę A, wapń, żelazo i magnez. Następnie wypróbuj łagodny dla brzuszka sok z jabłka, obfitujący w witaminę C, potas i żelazo. Przy pierwszych próbach możesz rozcieńczyć sok z wodą stopniowo zmieniając proporcje na korzyść soku. Po 10. miesiącu życia możesz już podawać soki nierozcieńczone i składające się z kilku składników.
Jakie warzywa i owoce wybierać do soków dla dziecka?
Najlepiej, jeśli domowe soki dla dzieci są przygotowywane z warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych, gdzie nie stosuje się chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin. Najpewniejszym wyborem są rośliny z własnej uprawy. Wiemy jednak, że w wielu przypadkach nie jest to możliwe i większość z nas nie ma dostępu do bio warzyw i owoców. W takiej sytuacji starajmy się wybierać produkty jak najlepszej jakości, świeże i dojrzałe, które należy w domu starannie umyć np. za pomocą specjalnych preparatów pozwalających w szybki i prosty sposób pozbyć się powierzchniowych pestycydów. Bardzo skuteczne jest także moczenie owoców i warzyw w mieszance wody z octem. Dzięki temu usuniemy bakterie E.coli, listeria, a nawet salmonellę.
Komponując zdrowe, naturalne soki dla dziecka postaw przede wszystkim na składniki warzywne, które można dosładzać owocami. Dzięki słodyczy pochodzącej z owoców będziesz mógł “przemycić” w soku produkty takie, jak nać pietruszki, szpinak, czy seler naciowy, których dziecko z pewnością nie zjadłoby w nieprzetworzonej postaci.
Po jakie owoce i warzywa warto sięgać?
-
Jabłka są jednym z najbezpieczniejszych owoców dla dziecka. Bardzo rzadko wywołują alergię, dlatego będą odpowiednim wyborem na pierwsze soki. Sok z jabłka ma wysoką zawartość witaminy C, witamin z grupy B, potasu i przeciwutleniaczy. W dodatku pozytywnie wpływa na proces przemiany materii i łagodzi bóle brzuszka.
-
Marchewka obfituje w beta-karoten, z którego powstaje witamina A tak ważna dla prawidłowego rozwoju wzroku dziecka. Znajdziemy w niej także cenne związki mineralne takie, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
-
Dynia jest bardzo delikatna dla układu pokarmowego maluszka, nie uczula, jest lekkostrawna i pełna cennych minerałów i beta-karotenu.
-
Burak to polski superfood, po który coraz chętniej sięgają dorośli komponując swoje świeżo wyciskane soki. W diecie dziecka burak także jest pożądany. Sok z buraków to bomba witaminowa, która wspomaga odporność, jest dobry na anemię, a w dodatku może łagodzić przebieg dziecięcych infekcji.
-
Szpinak to świetne źródło przeciwutleniaczy, magnezu, potasu, kwasu foliowego i beta-karotenu. Korzystnie wpływa na rozwój mózgu oraz zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie.
-
Jarmuż działa odtruwająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. To także skarbnica witaminy C i K oraz dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia.
-
Seler naciowy - nie każdemu dziecku przypadnie do gustu smak tego warzywa, jednak warto wiedzieć, że seler naciowy zawiera kompleks witamin z grupy B, a także kwas foliowy, witaminę PP, dużo wapnia, potasu i cynku. Sok z dodatkiem selera naciowego będzie pozytywnie wpływał na układu nerwowego i rozwój kośćca.
Przygotowując soki dla dziecka powyżej 1. roku życia możesz wyciskać dowolne owoce i warzywa, najlepiej sezonowe. Obserwuj swoje dziecko i wybieraj składniki, które najlepiej mu smakują. Warto przyzwyczajać malucha do zielonych soków, gdyż zawierają najwięcej antyoksydantów. Możesz dosładzać je bananem, jabłkiem, truskawkami, morelami, brzoskwiniami i każdym innym słodkim owocem. Postępuj ostrożnie z cytrusami, które mogą być silnie uczulające, ale zawierają też przy tym mnóstwo cennych witamin i minerałów. Do soków możesz dodawać także zioła, np. bazylię, miętę, pokrzywę lub mniszek lekarski. Eksperymentuj ze smakami i pozwól dziecku zdecydować, który sok uzna za najlepszy dla niego!
Przepisy na świeżo wyciskane soki dla dzieci
-
Przepis na sok a’la Kubuś
-
2 marchewki
-
1 jabłko
-
1 brzoskwinia
-
Zielony sok dla malucha
-
2 garście szpinaku
-
1 łodyga selera naciowego
-
2 gałązki natki pietruszki
-
1 jabłko
-
1 banan
-
5 truskawek
-
Buraczkowa słodycz
-
1 duża marchewka
-
1 burak
-
1 pomarańcza
-
1 jabłko